www.raamattupiiri.fi    

 Pelkkä teksti

3. JEESUKSEN HAUTAJAISET

Teksti 1: Joh.19:38-42 ja Matt.27:57-61.

Joh.19:38- Tämän jälkeen muuan Joosef, joka oli kotoisin Arimatiasta, pyysi Pilatukselta, että saisi ottaa Jeesuksen ruumiin ristiltä. Hän oli Jeesuksen opetuslapsi, joskin salaa, sillä hän pelkäsi juutalaisia. Pilatus suostui pyyntöön, ja Joosef tuli ja otti ruumiin alas. 39. Paikalle tuli myös Nikodemos, se mies, joka ensi kerran oli käynyt Jeesuksen luona yöllä, ja hänellä oli mukanaan sata mittaa* (30 kg) mirhan ja aaloen seosta. 40. Miehet ottivat Jeesuksen ruumiin ja kietoivat sen käärinliinoihin pannen mukaan tuoksuaineita, niin kuin juutalaisten on tapana tehdä haudatessaan vainajansa. 41. Siellä, missä Jeesus ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa oli uusi hauta, johon ei vielä ollut haudattu ketään. 42. He panivat Jeesuksen siihen, koska oli juutalaisten juhlan valmistuspäivä ja se hauta oli lähellä.

Matt.27: 57- Illalla tuli paikalle Joosef, rikas arimatialainen, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi. 58. Hän meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. Pilatus käski antaa sen hänelle. 59. Joosef otti ruumiin, kääri sen puhtaaseen pellavavaatteeseen 60. ja pani hautaan, jonka hän äskettäin oli itseään varten hakkauttanut kallioon. Hän vieritti hautakammion ovelle suuren kiven ja lähti pois. 61. Magdalan Maria ja se toinen Maria olivat hekin siellä; he istuivat hautaa vastapäätä.

Taustatietoa: Jeesuksen hautauksella oli kiire, koska kaiken piti tapahtua kolmessa tunnissa eli klo 15-18. Ensimmäisen tähden syttyessä alkoi näet suuri pääsiäissapatti, jolloin kaikkien piti olla kotona. Yleensä rikollisten ruumiita ei otettu alas ristiltä ennen kuin ne sieltä itsestään tippuivat, mutta pääsiäisjuhlan ajaksi ei jerusalemilaisille tahdottu järjestää moista näkyä & hajua. Joosef Arimatialainen kiiruhti Pilatuksen luo, kun taas kansanedustaja Nikodemos kävi ostamassa hautajaisten tykötarpeet. Sitten Jeesuksen runneltu ruumis laskettiin alas ristiltä ja kuljetettiin kalliohautaan. Jeesuksen hautajaisiin ei siis osallistunut ainoakaan hänen oppilaistaan. Alkuperäisen seurueen jäsenistä oli paikalla ainoastaan Magdalan Maria.

 • Muistelkaa jonkun läheisenne hautajaisia ja verratkaa niitä Jeesuksen hautajaisiin.
 • Miksi Jeesuksen oppilaat eivät osallistuneet Herransa ja mestarinsa hautaamiseen?
 • Joosef ja Nikodemos olivat olleet salaa Jeesuksen opetuslapsia. Mitä heidän käytöksensä tässä tilanteessa heistä osoittaa?
 • Mitä Jeesuksen ruumiille olisi ehkä tapahtunut, jolleivät Joosef ja Nikodemos olisi ryhtyneet toimeen?
 • Miettikää eri syitä, mikseivät Jeesuksen äiti ja muut Galilean naiset tulleet enää haudalle, vaan palasivat kortteeriinsa. (Hehän olivat Jerusalemissa pääsiäisjuhlilla eivätkä asuneet siellä.)
 • Miten ruumiin ottaminen alas ristiltä ehkä tapahtui?
 • Miettikää, mihin tarkoitukseen tarvittiin suuri pellavakangas ja 30 kg voiteita?
 • Miksi Matteus mainitsee erikseen, että hauta oli uusi ja tyhjä?
 • Mitä näistä hautajaisista jäi vielä puuttumaan? (Millaiset Jeesuksen hautajaiset olisivat ehkä olleet, jos aikaa olisi ollut enemmän?)

Maria haudalla, jae 61

Taustatietoa: Magdalan Maria oli maalainen eikä ehkä tuntenut kovin hyvin Jerusalemin asemakaavaa. Hän ei myöskään liikkunut samoissa piireissä Nikodemoksen ja Josef Arimatialaisen kanssa. ”Se toinen Maria” tarkoittaa opetuslapsi Jaakob Nuoremman & Joosefin äitiä ja Klopaksen vaimoa; hänkin oli seissyt Golgatalla koko pitkän perjantaipäivän (Matt.27:56; Mark.15:40; Joh.19:25).

 • Miettikää, millainen oli Marian ruumiillinen ja henkinen tila tuona illansuuna, kun hän käveli hautajaissaattueen perässä Joosefin sukuhaudalle. Millaiset tunteet ehkä velloivat hänen sydämessään?
 • Mikä antoi Marialle voimia raahautua vielä Jeesuksen hautapaikalle, vaikka tuskin kukaan hänen ystävistään tuli sinne?
 • Mistä on mielestänne osoitusta se, ettei Maria tehnyt mitään Jeesuksen hautajaisissa, vaan vain istui kivellä ja katseli?
 • Oliko Maria mielestänne shokissa? Perustelkaa vastauksenne?

Teksti 2: Mark.15:47 ja Luuk.23: 54-56.

Mark.15:47 Magdalan Maria ja Joosefin äiti Maria katsoivat, mihin Jeesus haudattiin.

Luuk.23: 54- Oli valmistuspäivä, sapatti oli juuri alkamassa. 55. Naiset, jotka olivat Jeesuksen kanssa tulleet Galileasta, lähtivät Joosefin mukaan. He näkivät, kuinka Jeesuksen ruumis pantiin hautaan. 56. Palattuaan kaupunkiin he hankkivat tuoksuvia öljyjä ja voiteita, mutta sapatin he viettivät levossa lain käskyn mukaan.

 • Mitä tämä teksti osoittaa kahdesta Mariasta?
 • Miettikää, mikä sai aikaan sen, etteivät Mariat käyttäytyneet hysteerisesti Jeesuksen hautajaisissa?
 • Miksi Mariat ryntäsivät vielä viime hetkellä ennen sapatin alkua ostamaan yrttejä ja voiteita - miksei asiaa olisi voitu jättää myöhempään ajankohtaan?
 • Miettikää Magdalan Marian kannalta, millainen oli se sapatti, jonka Jeesus vietti haudassa.

  Da Vinci -koodi kysymykset

  • Mitä osoittaa se, että myös toinen Maria mainitaan Magdalan Marian ohella näissä teksteissä?
  • Jos Dan Brownin väittämä Jeesuksen ja Marian suhteesta olisi totta, miten Maria olisi tässä tilanteessa käyttäytynyt?

  (Huomio! Tässä opiskelujaksossa on kaikkein vähiten kysymyksiä ja seuraavassa niitä on taas eniten. Jos aikaa jää, niin käsitelkää muutama kysymys osiosta Tyhjällä haudalla.)

  © www.raamattupiiri.fi