www.raamattupiiri.fi    

47. JAAKOB PROFEETTANA
1. Mooses 49

Taustaa: Piiriläisillä pitää olla edessään kartta, johon on merkitty 12 heimon asuinalueet luvatussa maassa. Viimeistä kertaa sana "siunaus" esiintyy nyt Jaakobin historiassa. Useimmat hänen "siunauksistaan" tässä luvussa ovat oikeastaan profetioita Israelin 12 heimon tulevista vaiheista (vrt. jakeet 1 ja 28). Aikakirjoissa Jaakobin poikien johtajuussuhteita kuvataan näin: Ruuben oli Israelin esikoinen, mutta koska hän häpäisi isänsä vuoteen, ei häntä enää mainittu esikoiseksi, vaan johtoasema annettiin Israelin pojan Joosefin jälkeläisille. Juudasta kuitenkin tuli veljeksistä mahtavin, ja hänen jälkeläisistään nousi hallitsija, vaikka esikoisoikeus kuului Joosefille (1. Aik. 1:1-2).

Jakeet 1-4. Ruuben. Tässä Jaakob muistelee sitä tapausta, kun Ruuben nuorukaisena makasi hänen sivuvaimonsa kanssa (35:22). Katsokaa kartalta Ruubenin heimon alue.

Jakeet 5-7 Simeon ja Leevi. Jaakob muistelee nyt Sikemin verilöylyä Dinan raiskauksen jälkeen (luku 34). Katsokaa kartalta Simeonin heimon alue. Leevin heimo ei saanut omaa maata.

Jakeet 8-12 Juuda. Juudan nimi tarkoittaa "ylistystä", ks. alaviite. Muistamme, että Juuda ehdotti Joosefin myymistä ja kävi "porton" luona (luvut 37, 38), mutta otti Egyptin matkalla johdon käsiinsä. Katsokaa kartalta Juudan heimon alue.

Jakeet 13-21 Sebulon, Isaskar, Dan, Gad, Asser, Naftali. Katsokaa Raamatusta alaviitteet ja nimien selitykset sekä kartalta näiden heimojen asuma-alueet. Jaakobin ennustukset ovat tässä kohtaa vaikeaselkoisia.

Jakeet 22-26. Katsokaa kartalta Efraimin ja Manassen heimojen asuma-alueet. Näissä jakeissa esiintyy vihdoin siunaus-sana (25).

Jakeet 27. Katsokaa kartalta Benjaminin asuma-alue.

Jakeet 28-33 Jaakob kuoli Egyptissä yli 300 km päässä Makpelan sukuhaudasta.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Tämän luvun avainsana on jae 16: "Sinulta minä odotan pelastusta, Herra." Jaakob näki selvästi perillistensä synnit ja heikkoudet. Hän ymmärsi, että Herran pitää lähettää lupaamansa Pelastaja (Yeshua) heitä auttamaan, muuten he eivät pääse perille. Vanha patriarkka odotti ikuista isänmaata, jonne hän uskoi ja toivoi myös paljon rikkoneiden poikiensa pääsevän kuoltuaan.

© www.raamattupiiri.fi