9. PAARMAT, KARJARUTTO JA PAISEET
(2. Mooses 8:16-28 ja 9:1-16)
Taustaa: (Huom. Vuoden 1938 käännöksessä edetään suluissa olevan jaenumeroinnin mukaan.) Moosekselle ei myönnetty faraon luo enää audienssia, joten hän meni aamulla Niilin rantaan, missä tiesi tämän käyvän kylpemässä. Uhrilakia vielä ollut annettu, mutta jo patriarkat tunsivat syntiuhrin. Israelin oli vaarallista uhrata egyptiläisten keskellä, koska näillä oli paljon tabuja esimerkiksi hiehon ja sonnin suhteen. He pitivät niitä pyhinä eläiminä, suorastaan jumalina.
Jakeet 8:16-20. Neljäs vitsaus. Paarma on iso kärpänen, joka puree kipeästi sekä ihmisiä että karjaa.
- Jos olet joskus joutunut paarmojen puremaksi, kerro kokemuksestasi.
- Kuvitelkaa tilannetta, kun ilma oli mustanaan paarmoja sekä ulkona että sisällä. Mitä tuollainen tilanne vaikuttaa ihmisiin ja eläimiin?
- Mitä Herra tarkoitti jakeen 18 loppuosalla? Luetaan se molemmista käännöksistä.
- Mitä ajattelet siitä, ettei Herra lähettänyt paarmoja Gosenin maakuntaan? (Miten paarmalaumat voivat pysähtyä maakunnan rajalle?)
- Miksi Herra ei nykyään tee eroa uskovaisten ja jumalattomien asuinsijojen välillä luonnonkatastrofien iskiessä?
Jakeet 8:21-24
- Miksi Mooses ei suostunut faraon ehdotukseen?
- Farao oli uhonnut aikaisemmin: "Kuka on Herra, että minun pitäisi häntä totella?" (5:2). Mikä sai hänet nyt antamaan hetkeksi periksi?
- Mitä ajattelette faraon sanoista jakeessa 24?
Jakeet 8:25-28
- Miksi Mooses ei rukoillut Herraa faraon ja hänen hovinsa kuullen?
- Miksi Herra jatkoi yhä egyptiläisten armahtamista, vaikka tiesi lopputuloksen jo edeltä käsin?
- Miksi Herra on jatkanut Suomen armahtamista tähän päivään asti?
- Jos tässä vaiheessa olisi pidetty kansanäänestys siitä, päästetäänkö israelilaiset uhraamaan erämaahan, mikä olisi ehkä ollut äänestyksen tulos?
- Miten farao uskalsi taas syödä sanansa, vaikka oli jo nähnyt Israelin Jumalan voiman?
Jakeet 9:1-7. Viides vitsaus. Karjarutto-niminen tauti poistui maailmasta vasta vuonna 2011. Se oli tappanut lähes kaikki eläimet, jotka siihen olivat sairastuneet.
- Miksi Mooses ei jäänyt odottamaan faraon reaktiota, vaan poistui heti paikalta?
- Millaisia seurauksia lähes koko karjan kuolemasta tuli egyptiläisille?
- Miten egyptiläiset ehkä suhtautuivat siihen, että israelilaisten karja säästyi?
- Miten faraon sydän voi pysyä kovana tämän vitsauksen aikana (7b)?
Jakeet 9:8-11. Kuudes vitsaus. Huomaamme, etteivät kaikki eläimet olleetkaan kuolleet edellisen vitsauksen aikana, tai sitten niitä oli jo ehditty ostaa ulkomailta.
- Mitä noen heittäminen ilmaan symbolisoi tämän vitsauksen yhteydessä?
- Mikä merkitys sillä oli egyptiläisille, etteivät heidän tietäjänsäkään voineet puolustautua paiseita vastaan? Entä faraolle? Entä israelilaisille?
- Lopun ajoista ennustetaan Ilmestyskirjassa näin: "Tuli pahoja ja ilkeitä paiseita niihin ihmisiin, joissa oli pedon merkki ja jotka kumarsivat sen kuvaa. ... He pilkkasivat taivaan Jumalaa tuskiensa ja paiseittensa tähden, mutta eivät tehneet parannusta teoistansa." (Ilm. 16:2,11*). Mitä yhteistä on Egyptin paisevitsauksella ja tällä lopun ajan vitsauksella?
- Mitä Egyptin vitsausten pitäisi opettaa meille lopun ajan kristityille?
Jae 12. Tässä jakeessa sanotaan ensimmäistä kertaa Herran paaduttaneen faraon sydämen. Tähän asti farao oli paaduttanut sen ihan itse.
- Jumala ei koskaan houkuttele ihmisiä syntiin. Miten on siis selitettävissä se, että hänen sanotaan paaduttaneen faraon sydämen?
- Mitä mieltä olette seuraavasta määritelmästä: "Herran paaduttaminen tarkoittaa sitä, että hän jatkoi sitkeästi faraolle puhumista, vaikka tiesi varsin hyvin, ettei tämä häntä kuuntelisi"?
- Heprealaiskirjeessä sanotaan kristityille: "Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne." (Hepr. 4:7). Miten kristitty voi paaduttaa sydämensä niin, ettei hän enää kuule Herran ääntä?
Jakeet 9:13-16
- Mitä Herra halusi saada faraossa ja egyptiläisissä aikaan lähettäessään heidän niskaansa vitsauksen toisensa perään?
- Miten nämä vitsaukset saivat aikaan sen, että Herran nimeä julistettiin yhä laajemmalla alueella?
- Mikä on Herran tarkoitus, kun hän lähettää katastrofeja (esimerkiksi pandemian) meidänkin kansamme niskaan?
- Miten suomalaisten suhtautuminen Jumalaan ehkä muuttuisi, jos he uskoisivat luonnonkatastrofienkin tulevan Herran kädestä?
- Missä tässä tekstissä on Jeesus?
Lopuksi: Herra rankaisee vihollisiaan vitsausten kautta – mutta niin hän rankaisi omaa Poikaansakin. Jeesus nimittäin asettui Jumalan vihollisten asemaan ja kuoli heidän puolestaan. Vitsaukset eivät tarkoita sitä, ettei Jumala rakastaisi niiden kohteeksi joutuneita egyptiläisiä. Ei, hän rakastaa heitä ja tahtoo kutsua heitä yhteyteensä juuri tällaisten onnettomuuksien kautta. Sama pätee myös Jumalan hylänneeseen Suomen kansaan. Mutta jollei parannusta tehdä, paatunutta kansaa odottavat yhä uudet katastrofit ja lopulta helvetin tuli.