14. KAISLAMEREN YLITYS
(2. Mooses 14)
Taustaa: Kaislameren ylitys oli Israelin historian ratkaisevin hetki, johon Vanhassa testamentissa palataan yhä uudelleen. Katsokaa karttaa. Kaislameri tarkoittaa Suezin lahtea, mutta kukaan ei tiedä, miten pitkälle pohjoiseen se ulottui Mooseksen aikaan. Se saattoi tuohon aikaan sulkea sisäänsä myös Katkerat järvet. Migdolin, Pi-Hirotin ja Baal-Sefonin sijainnista ei ole varmuutta.
Jakeet 1-2. Herran käskyn saadessaan israelilaiset olivat paikassa, mistä olisi ollut vapaa pääsy itään. Herra kuitenkin käski heidän mennä Kaislameren rantaan, missä pakoreitti sulkeutui.
- Miksi Herra tahtoi johtaa kansansa toivottomalta näyttävään tilanteeseen?
- Mitä Herra meiltä odottaa johdattaessaan meidätkin joskus toivottomaan tilanteeseen?
Jakeet 3-5
- Mitä paaduttaminen tässä kohtaa tarkoittaa? Minkä verran faraolla itsellään oli valinnan vapautta tässä tilanteessa?
- Egyptin talouselämä oli romahtanut ja jokaisen perheen esikoinen oli kuollut. Mikä sai faraon uskomaan, että hän voisi yhä palauttaa heprealaiset orjuuteen?
- Mitä Herra toivoi egyptiläisille tapahtuvan kaiken tämän kautta?
Jakeet 6-9. Egyptin sotavaunuja pelkäsi tuohon aikaan koko maailma. Kahden hevosen vetämässä vaunuissa seisoi aina yksi ajaja ja yksi ampuja.
- Mitä luulette Egyptin ratsuväen ajatelleen tästä takaa-ajosta? (Luuletteko, että joku varoitti faraota tästä sotaretkestä? Miksi, miksi ei?)
- Mitä meidän pitäisi tehdä, jos näemme omien hallitsijoidemme ja poliitikkojemme toimivan yhtä epäviisaasti kuin farao tässä tilanteessa toimi?
Jakeet 10-12. Israelilaiset eivät olleet aseistautuneita, eikä heillä ollut harjoitettua armeijaa. Nyt heidän takanaan oli Egyptin ratsuväki ja edessään meri.
- Kuvitelkaa kansan tunnelmia jakeen 10 kuvaamassa tilanteessa. (Mitä osoittaa se, että jotkut sentään huusivat apua Herraltakin, vrt. 10b?)
- Mikä israelilaisten valituksessa oli suoranaista valhetta? Mikä siinä oli erityisen epäreilua Moosesta kohtaan? Entä Jumalaa kohtaan?
- Miksi ihmiset koettavat aina ja kaikkialla etsiä syyllistä onnettomuuksiinsa?
- Missä tilanteessa oman aikamme kristilliset johtajat joutuvat kestämään samantapaisia paineita kuin Mooses ja Aaron Kaislameren rannalla?
Jakeet 13-14
- Miten huono johtaja olisi toiminut tuossa tilanteessa?
- Mitä nämä jakeet osoittavat meille Mooseksen uskosta? (Tiesikö Mooses tässä vaiheessa, että mereen aukenisi tie? Perustelkaa kantanne.)
- Miksi heprealaisten piti olla hiljaa, mitä se tarkoittaa?
- Soveltakaa jae 14 Jumalan kansan elämään tänä lopun aikana.
- Sovella jae 14 omaan elämääsi. Mitä se sinulle näin luettuna sanoo?
Jakeet 15-18. Ulkonaisesti Mooses näytti luottavaiselta, mutta itse asiassa hän huusi koko ajan sydämessään Herralta apua.
- Keskustelimme jo edellä Mooseksen uskosta. Mitä uutta valoa jae 15 tuo siihen aiheeseen?
- Mitä Mooses ehkä ajatteli kuullessaan Herran käskyn jakeessa 16?
Jakeet 19-22, 29. Tämä tapahtui siis yöllä.
- Miksi egyptiläiset eivät voineet estää heprealaisia kulkemasta meren yli?
- Tähän asti pilvipatsas oli johdattanut kansaa ja kulkenut sen edellä. Mikä sen tehtävä oli tässä tilanteessa?
- Katsokaa karttaa ja miettikää, mitä idästä puhaltava tuuli vaikutti Kaislamereen. (Mikä ristiriita sisältyy jakeisiin 21-22?)
- Kuvailkaa omin sanoin, miltä Kaislameri näytti, kun aamu valkeni.
- Millä mielellä israelilaiset laskeutuivat meren pohjalla kulkevalle tielle keskellä yötä?
Jakeet 23-25
- Millä mielellä luulette egyptiläisten sotilaiden ja vaununajajien laskeutuneen Kaislameren pohjalle?
- Mitä pelkkä Herran katse sai aikaan tuossa tilanteessa?
- Mitä ajattelette egyptiläisten sanoista jakeessa 25; huomatkaa, että he käyttävät nyt Israelin Jumalasta nimeä "Herra"? Katsokaa myös jaetta 14.
Jakeet 26-31. Vedet palasivat Kaislamereen kuin tsunami ja heittivät sitten sotilaiden ruumiit ja heidän aseistuksensa itärannalle.
- Millä mielellä israelilaiset ehkä seurasivat vihollisjoukon tuhoa?
- Jos sinä olisit ollut Israelin kanssa merta ylittämässä, miten kauan tämän jälkeen olisit jaksanut uskoa Jumalan apuun sitä yhtään epäilemättä (31)?
- Paavali rinnastaa Kaislameren ylityksen kasteeseen (1. Kor. 10:2). Etsikää mahdollisimman monta yhtymäkohtaa Kaislameren ylityksen ja kasteen väliltä.
- Missä tässä luvussa on Jeesus?
Lopuksi: Jeesukselle kävi kuten egyptiläisille: hän hukkui kaaosvesiin. Ristiinnaulitut ihmiset näet kuolivat tukehtumalla. Näin kuvaa kärsimyspsalmi Jeesuksen kuolemaa: "Pelasta minut, Jumala! Vesi on noussut kaulaani saakka. Olen vajonnut pohjattomaan liejuun, jalkani ei tavoita lujaa maata. Olen joutunut vetten syvyyksiin, pyörre tempaa minut mukaansa." (Ps. 69:2-3). Näin kova hinta piti Vapahtajan maksaa meidän exoduksestamme, pääsystämme omaan luvattuun maahamme eli uuteen luomakuntaan.