31. MATKA JATKUU – SAMOIN NAPINA
(4. Mooses 11)
Taustaa: Kansa oli viettänyt noin vuoden Siinain vuoren juurella. Nyt oli lähdetty matkan toiselle osuudelle, kohti Kanaanin maata, jonne uskottiin päästävän muutamassa kuukaudessa. Oli menossa vasta kolmas vaelluspäivä. Maasto oli hankalaa sekä ihmisille että eläimille.
Jakeet 10:33-34 ja 11:1-3. Vanha käännös sanoo, että kansa "tuskitteli", uuden mukaan se "itki ja valitti". Tabera = palopaikka.
- Meille ei kerrota, mistä syystä kansa tuskitteli jo kolmen päivän kuluttua Siinailta lähdössä. Koettakaa miettiä, mikä oli hätänä?
- Mitä se osoittaa kansasta, että se itki ja valitti, vaikka pilvipatsas oli johdattanut heidät juuri sinne, missä he olivat?
- Miettikää, mistä tulipalo leirin laitamilla sai alkunsa ja mikä vaara siihen noissa olosuhteissa sisältyi?
- Mitä se osoittaa, että kansa huusi Moosesta apuun?
- Miksei Mooses järjestänyt sammutusoperaatiota?
Jakeet 11:4-9 ja 13. Sekakansa tarkoittaa ilmeisesti egyptiläisten ja heprealaisten jälkeläisiä.
- Miksi mannan halveksiminen oli suuri synti Jumalan silmissä?
- Mitä kansan olisi mielestänne pitänyt tehdä, kun sen ruokavalio alkoi tuntua liian yksipuoliselta?
- Missä suhteessa kansan tuskittelu oli ymmärrettävää, missä suhteessa ei ollut?
- Miten Egyptin muistot olivat muuttuneet kansan mielessä yhden vuoden aikana?
- Mistä nämä jakeet varoittavat meidän aikamme kristittyjä? (Mitä ovat ne asiat, joista länsimaiden kristityt eniten valittavat meidän päivinämme?)
Jakeet 10-15. Kultaisen sonnin episodista lähtien kansa oli koettanut totella Herran käskyjä ja rakentanut myös ilolla ja innostuksella pyhäkköteltan.
- Mooses oli ennenkin valittanut osaansa, mutta hän ei ollut koskaan ennen toivottanut itselleen kuolemaa. Mikä sai hänet nyt sitä toivottamaan? (Miten Mooses oli ehkä odottanut loppumatkan sujuvan?)
- Mooses kieltäytyi olemasta kansan äiti. Verratkaa jaetta 12 siihen työhön, jonka "toinen Mooses" eli Jeesus teki kansansa hyväksi?
- Mitä nämä jakeet sanovat niille miehille ja naisille, jotka pyrkivät hengellisiksi johtajiksi?
Jakeet 16-17
- Mitä ajattelette Herran vastauksesta Mooseksen katkeraan valitukseen ja kuoleman toivotukseen?
Jakeet 18-23. Vanha käännös kysyy jakeessa 23: Onko Herran käsi liian lyhyt? Uusi kysyy: Onko Herralle mikään mahdotonta?
- Mooses ja kansa eivät voineet aavistaa, mistä liha saataisiin. Jakeissa 18-20 Mooses kuitenkin sanoo uskoa uhkuvat sanansa kansalle. Miksi hän puhuu vain Jumalalle jakeiden 21-22 sanat?
- Lue jae 23 Jumalan lupauksena itsellesi. Mitä se näin luettuna sinulle sanoo?
Jakeet 24-30. Aikaisemmin Mooses oli nimittänyt kansalle ryhmänjohtajat. Nyt valitaan 70 "ministeriä", joista tulee myöhemmin juutalaisten suuri neuvosto. Huomatkaa, että Pyhä Henki annettiin vanhan liiton aikaan vain profeetoille, joillekin papeille ja kuninkaille.
- Miettikää, millaisesta ilmiöstä jakeessa 25 oli kysymys?
- Mikä voisi olla syynä siihen, etteivät Eldad ja Medad olleet lähteneet pyhäkköteltalle?
- Miten on mahdollista, että myös Eldad ja Medad saivat leirissä hengen lahjan?
- Mitä tarkkaan ottaen Joosua olisi halunnut kieltää ja miksi (28)?
- Mitä jae 29 osoittaa Mooseksesta johtajana?
- Mitä nämä jakeet puhuvat toisesta Mooseksesta eli Jeesuksesta?
- Miten Mooseksen toive jakeessa 29 toteutui uudessa liitossa?
Jakeet 31-35. Oli heprealaisen kalenterin toinen kuukausi, jolloin viiriäiset muuttavat Afrikasta Siinain yli pohjoiseen. Ne lentävät matalalla ja laskeutuvat usein maahan lepäämään, jolloin niitä voidaan helposti pyydystää. 10 homer-mittaa tarkoittaa 3600 litraa. Jos tässä kuitenkin tarkoitetaankin omer-mittaa, vähäisin kerätty määrä oli 36 litraa.
- Kaksi kyynärää on vajaa metri. Miettikää, mikä linnuille tuli, kun ne laskeutuivat maahan tuolla tavalla toistensa päälle.
- Viiriäiset ovat rastaan kokoisia lintuja. Montako arvioisitte mahtuvan yhteen litraan? Montako lintua siis huonoin kerääjä sai kerätyksi homerin mukaan? Entä omerin mukaan?
- Mikä oli ehkä syynä siihen, että moni heprealainen kuoli tuon kuukauden aikana?
- Paavali kommentoi tätä tapausta näin: "Näin heistä tuli meille varoittavia esimerkkejä: meidän ei pidä himoita pahaa, niin kuin he tekivät." (1. Kor. 10:6). Mitä pahaa ruuan himoitsemisessa oli?
- Mitä tämä teksti opettaa meille meidän himoistamme?
Lopuksi: Kun paholainen koetti saada Jeesuksen muuttamaan kivet leiviksi 40 päivää kestäneen paaston jälkeen, tämä vastasi: "Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee." (Mt. 4:4). Jeesus siis voitti nälkänsä tarttumalla Jumalan sanaan. Silti hän joutui kärsimään ristillä, aivan kuin olisi hävinnyt himolleen. Hän kärsi ja kuoli meidän sijaisenamme, jotka olemme hävinneet monta kertaa taistelussa himojemme valtaa vastaan.