www.raamattupiiri.fi    

15. PIETARI JA ROOMALAINEN UPSEERI (Apt. 10:1-33)

Aluksi: Cornelius kuului italialaiseen sotaväenosastoon, joka koostui valiosotilaista. Mies oli edennyt rivisotilaasta sadanpäälliköksi ja asui nyt perheineen Kesareassa, joka oli kaikkein roomalaisin kaupunki tuon ajan Israelissa. Rooman armeijan uskonto oli keisarikultti. Luettuaan VT:a kreikan kielellä Cornelius oli kuitenkin hylännyt sen ja kääntynyt "jumalaapelkääväksi". Se tarkoittaa, että hän uskoi juutalaisten Jumalaan, vaikkei ollut ympärileikattu. (Ympärileikkaus olisi tarkoittanut sotilaan virasta luopumista ja Mooseksen koko lain noudattamista.) Jumalaapelkäävät ulkomaalaiset saivat käydä synagogassa, mutta eivät Jerusalemin temppelissä. He eivät siis voineet uhrata uhreja.

Jae 9:43. Nahkureita pidettiin tuohon aikaan uskonnollisesti saastaisina, koska he joutuivat käsittelemään myös saastaisiksi määriteltyjen eläinten nahkoja. Usein heidän työpaikkansa ympärillä leijaili kamala haju.

Jakeet 1-2. Jakeessa 22 sanotaan myös, että "koko Juudan kansa todisti Corneliuksesta hyvää".

Jakeet 3-8. Yhdeksäs tunti = klo 15. Silloin Jerusalemin temppelissä rukoiltiin ja uhrattiin ilta(päivä)uhri.

Jakeet 10:9-16. Mooseksen laissa määritellään tarkkaan saastaiset eläimet, joita juutalainen ei saanut syödä. Niihin kuuluivat sika, kaikki matelijat ja monet linnut.

Jakeet 17-23. Mooseksen laissa ei kielletä vierailua pakanoiden kodeissa, mutta isien perinnäissäännöt kielsivät sen. Lisäksi ruokasäännöt tekivät pakanoiden kanssa syömisen vaikeaksi. Katsokaa karttaa. Välimatka Kesareasta Joppeen oli 50 km.

Jakeet 24-27

Jakeet 28-33. Vanha käännös sanoo 3 pv, uusi 4 pv. Vuorokausi vaihtui auringon laskiessa.

Ilosanoma: Pyhä Henki voi tulla ennen kastetta (tässä hän teki niin), heti kasteen jälkeen (19:5-6) tai kasteen aikana (2:38). Missään UT:ssa hänen ei kerrota asettuneen asumaan ihmissydämeen täysin erillään kasteesta. Pyhän Hengen lahja ilman kastetta oli alkukirkolle yhtä vieras ajatus kuin kaste ilman Pyhän Hengen lahjaa.

© www.raamattupiiri.fi