43. KAIKKI TIET VIEVÄT ROOMAAN (Apt. 28:11-31)
Aluksi: Mahdollisesti Rooman seurakunta sai alkunsa jo ensimmäisenä helluntaina Jerusalemissa kastettujen diasporajuutalaisten toimesta. Vaikka Paavali ei ollut käynyt tätä ennen tuossa maailman pääkaupungissa, hän tunsi 25 seurakunnan jäsentä nimeltä (Room. 16). Varmaan nämä Roomalaiskirjeessä mainitut ystävät ja heidän perhekuntansa olivat juuri niitä, jotka tulivat Forum Appiille Paavalia vastaan. Roomalaiskirjeessä Paavali oli myös ilmaissut halunsa tulla tervehtimään kyseistä seurakuntaa.
Jakeet 11-14
- Katsokaa kartasta ne neljä etappia, jotka Paavalin ohitti matkallaan Maltalta Roomaan. Kuinka pitkiä niiden välimatkat olivat?
- Mitä se osoittaa, että Paavalin nimi tunnettiin Puteolin kristillisessä seurakunnassa?
- Miten Julius voi suostua viikon viivytykseen Puteolissa? (Arvaus: missä muut vangit olivat?)
Jae 15. Puteoliin asti päästiin laivalla, siitä eteenpäin piti kävellä 200 km. Forum Appiista Roomaan oli 65 km ja Tres Tabernaesta 50 km. Priscilla ja Aquilaskin asuivat Roomassa tuohon aikaan.
- Miettikää, miten Paavali voi tuntea nimeltä vähintään 25 Rooman kristittyä, vaikkei ollut tuossa kaupungissa koskaan käynytkään?
- Miksi joukko Rooman kristittyjä halusi kulkea koko tuon pitkän matkan Paavalia vastaan?
- Mistä kristittyjen rakkaus Paavalia kohtaan johtui?
- Mikä roomalaisten kristittyjen tulossa rohkaisi Paavalia erityisesti?
Jae 16. Roomalaisten "custodia militaris" tarkoitti, että vangin annettiin asua omassa asunnossaan, mutta kahlehdittuna ja vartijan silmälläpidon alaisena.
- Miettikää, mitkä kaikki seikat saivat Rooman vankeinhoitolaitoksen kohtelemaan Paavalia noin lempeästi? (Minkä verran luulette Juliuksen vaikuttaneen asiaan? Entä syytekirjelmän, joka oli annettu Juliuksen vietäväksi? Jos kirje oli kadonnut haaksirikossa, miten silloin toimittiin?)
- Arvaus: kuka hankki asunnon ja maksoi Paavalin vuokran ja ruuan kahden vuoden ajalta?
- Mitä kahleet ja ainainen vartijan silmälläpito ehkä vaikuttivat Paavalin arkeen?
Jakeet 17-20
- Miksi Paavali halusi tavata näin pian juutalaisten johtomiehet Roomassa?
- Mitä Paavali tahtoi sanoa maanmiehilleen pienen puheensa kautta? (Mikä oli Paavalin suhde omaan kansaansa tässä vaiheessa? Miksi Paavali ei syyttänyt Jerusalemin juutalaisia mistään?)
- Kirjeissään Paavali sanoo olevansa kahleissa Kristuksen tähden. Miksi hän käyttää jakeessa 20 ilmausta "Israelin toivon tähden"? Mitä hän sillä tarkoittaa?
Jakeet 21-24
- Rooman juutalaiset olivat kuulleet kristinuskon kritiikkiä, mutta miten on mahdollista, etteivät Jerusalemin juutalaisten syytökset Paavalia kohtaan olleet kantautuneet heidän korviinsa?
- Mitä se osoittaa Rooman juutalaisista, että he olivat joka tapauksessa kiinnostuneita kuulemaan, mitä Paavalilla olisi heille sanottavaa?
- Miettikää, mikä oli Paavalin puheen punainen lanka hänen selittäessään maanmiehilleen Vanhaa testamenttia kokonaisen päivän ajan? (Mitä kaikkea 12 tunnissa saa sanotuksi?)
Jakeet 25-28. Mahdollisesti tämä oli viimeinen kerta, kun Paavali evankelioi maanmiehiään. Jeesuskin oli lainannut näitä Jesajan sanoja.
- Juutalaiset istuivat joka sapatti synagogassa kuulemassa Jumalan sanaa. Millä tavalla he pystyivät ummistamaan silmänsä, korvansa ja sydämensä Jumalan puheelta?
- Mitä ajattelette siitä, että Paavalin piti sanoa näin kovat sanat maanmiehilleen viimeiseksi sanoikseen Apostolien teoissa?
- Missä mielessä Paavalin viimeiset sanat Apostolien teoissa ovat profeetallisia?
- Soveltakaa Jesajan sanat oman aikamme suomalaisiin ja muihin länsimaalaisiin.
- Miten me voisimme vaikuttaa siihen, ettei kuulemamme Jumalan sana paaduttaisi meitä?
Jakeet 30-31
- Millä kaikilla tavoilla Paavalin vankeus muuttui Jumalan valtakunnan voitoksi?
- Kahden vankilavuoden aikana syntyivät Efesolaiskirje, Kolossalaiskirje ja kirje Filemonille, mahdollisesti myös Filippiläiskirje. Mikä on ollut Paavalin kirjeiden merkitys kristikunnalle?
- Mikä sai kristityt eri puolilta Rooman valtakuntaa tulemaan Paavalin vuokrahuoneeseen?
- Miten Paavalin vartioiminen ehkä vaikutti roomalaisiin vanginvartijoihin?
- Missä tässä tekstissä on armon evankeliumi?
Lopuksi: Kiitos, Jeesus, että olet lähettänyt pelastussanomasi Suomeen ja mekin olemme saaneet kuulla ja uskoa sen!