www.raamattupiiri.fi    

45. VIIMEISET TERVEISET (2. Tim. 1:8-12; 16-18 ja 2:8-13 ja 4:6-18)

Aluksi: Paavali vapautui Rooman vankeudesta vuonna 62 ja teki vielä matkan perustamiinsa seurakuntiin. (Se käy ilmi mm. Tiituksen kirjeestä.) Kävikö hän Espanjassakin, sitä emme tiedä. Neron vainojen alettua hänet pidätettiin uudelleen. Tämä vankeus oli kovempi kuin ensimmäinen, mutta yhä Paavali sai kirjoittaa kirjeitä ja ottaa vastaan vieraita. Nyt apostoli tajusi kuitenkin loppunsa olevan lähellä ja kirjoitti viimeisen kirjeen hengelliselle pojalleen Timoteukselle, joka toimi silloin Efesoksen seurakunnan paimenena.

Jakeet 1:8-12

Jakeet 1:15-18. Monet Aasian maakunnan kristityt häpesivät myöntää olevansa vangitun Paavalin ystäviä.

Jakeet 2:8-10

Jakeet 4:6-8. Jakeet 7-8 viittaavat olympialaisten juoksukilpailuun, jonka voittajan päähän asetettiin laakeriseppele.

Jakeet 4:9-13. Timoteus on siis tässä vaiheessa Efesoksen seurakunnan paimen.

(Jakeet 4:14-15 hypätään yli.)

Jakeet 4:16-18. Tässä tarkoitetaan varmaankin sitä oikeudenkäyntiä, jossa Paavali oli tuomittu viimeiseen vankeuteensa. Rooman lain mukaan syytetyn ystävät saivat puolustaa häntä oikeudenkäynnissä.

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Paavalin marttyyrikuolema tapahtui niin, että hänen päänsä lyötiin miekalla poikki. Rooman kansalaista ei näet saanut ristiinnaulita, polttaa roviolla eikä syöttää leijonille areenalla. Eusebius mainitsee Paavalin kuolinajaksi vuoden 67, mutta ilmeisesti hän kuoli jo paria vuotta aikaisemmin. Samaan vainoon ja samaan kaupunkiin päättyi myös Pietarin elämä. Timoteuskin joutui vangiksi pian tämän jälkeen, mutta hänet vapautettiin (Hepr. 13:23). Näin Herra oli siis johtanut kristillistä kirkkoa ja antanut armonsa evankeliumin levitä ympäri maailmaa sen ensimmäisten 30-40 vuoden aikana. ..

© www.raamattupiiri.fi