www.raamattupiiri.fi    

8. SÄRJETTY PERHE (Joh. 8:1-11)

Taustaa: Mooseksen lain mukaan sekä nainen että mies piti kivittää kuoliaaksi, jos he olivat syyllistyneet aviorikokseen (3. Moos. 20:10). Roomalaiset olivat kuitenkin pidättäneet itselleen oikeuden kuolemanrangaistuksen langettamiseen ja toimeenpanoon miehitetyssä Israelissa.

1. Mikä saa ihmisen rikkomaan avioliittonsa, miettikää eri syitä?

2. Mikä on kauheinta siinä tilanteessa, kun joku jää julkisesti kiinni aviorikoksesta?

3. Se aamu toi tragedian kahteen perheeseen. Miettikää, miltä aviorikoksen paljastuminen ja uhkaava kivityskuolema tuntuivat a) kivitettävän naisen aviomiehestä, b) hänen lapsistaan, c) hänen vanhemmistaan, jos he olivat vielä elossa? d) Entä rakastajan vaimosta ja lapsista?

4. Nainen oli varmaan kuullut jotain Jeesuksesta aikaisemminkin. Mitä hän ehkä odotti kuulevansa Jeesuksen suusta huomatessaan seisovansa tämän edessä temppelin pihalla (3-5)?

5. Miksi juutalaiset raahasivat naisen Jeesuksen eteen, vaikka tiesivät varsin hyvin, että kuolemanrangaistuksesta päättivät vain roomalaiset?

6. Miksi luulette syyttäjien lähteneen paikalta nimenomaan jakeen 9 kuvaamassa järjestyksessä?

7. Miksi Jeesuksella, ja ainoastaan hänellä, olisi ollut oikeus tuomita tämä nainen kuolemaan?

8. Miksi nainen ei karannut paikalta silloin, kun Jeesus kirjoitti jotain maahan uudemman kerran, vaikka hänellä olisi ollut siihen mahdollisuus (8-9)?

9. Miksi Jeesus tahtoi sanoa naiselle myös jakeen 11 sanat?

10. Miten noiden kahden asianosaisen perheen elämä ehkä muuttui tämän tapauksen jälkeen? Miettikää eri mahdollisuuksia.

Ilosanoma: Meille ei kerrota, mitä Jeesus kirjoitti hiekkaan. Ehkä hän toimi tuomarin ominaisuudessa ja kirjoitti ensin ylös lain aviorikoksesta langetettavan kuolemanrangaistuksen ja lisäsi sitten sanat: "Minä otan sen kärsiäkseni sinun sijastasi."

© www.raamattupiiri.fi