www.raamattupiiri.fi    

16. LESKEN UHRI (Luuk. 21:1-4)

Taustaa: Leskiäidin asema oli vaikea tuohon aikaan. Vanhassa testamentissa on kyllä paljon lupauksia leskille ja orvoille, esim. Ps. 10:14-18 ja 68:6. Varmaan tekstimme leskivaimokin oli joskus ne kuullut. Rahat, joita temppelissä koottiin, käytettiin sen kunnostamiseen. Temppeli oli sitä varten olemassa, että siellä kohdattiin Herra ja saatiin synnit anteeksi.

1. Mikä on sellainen asia, jonka hyväksi mielestäsi kaikkien/ kristittyjen pitäisi uhrata rahaa?

2. Juutalaisessa yhteiskunnassa ei tuohon aikaan tunnettu naisten työssäkäyntiä kodin ulkopuolella. Kuvittele, että sinä olisit menettänyt miehesi ja koettaisit pitää lapsistasi huolta tuollaisessa yhteiskunnassa. Mikä siinä tilanteessa olisi mielestäsi pahinta?

3. Mikä saa ihmisen antamaan Jumalalle ja hänen temppelilleen "kaiken mitä hän elääkseen tarvitsee"? Mieti eri vaihtoehtoja.

4. Mitä leski olisi ajatellut Jumalasta, jos tämä olisi pakottanut hänet uhraamaan viimeisen lanttinsa?

5. Mistä leski oli saanut luottamuksen, että Jumala pitää joka tapauksessa hänestä ja hänen lapsistaan huolta?

6. Mitä leski oli Jumalalta saanut?

7. Luuletko, että tuona iltana lesken lapset menivät nälkäisinä nukkumaan? Perustele vastauksesi.

8. Miten voisimme opettaa lapsillemme sitä asennetta, joka tällä leskellä oli?

9. Minkä perinnön tekstimme leski jätti lapsilleen?

Ilosanoma: Meidän syntejämme verrataan Raamatussa 10000 talentin astronomiseen velkataakkaan. (1 talentti = 16 vuoden palkka.) Joka ei sitä pysty maksamaan, se joutuu velkavankeuteen eli helvettiin. Tahtoessaan ostaa meidät tästä velkavankeudesta vapaaksi Jeesuksen oli luovuttava kaikesta, mitä hän elääkseen tarvitsi – vieläpä omasta hengestäänkin.

© www.raamattupiiri.fi