www.raamattupiiri.fi    

5. TIMOTEUS JA EPAFRODITUS (2:17-30)

Taustaa: Timoteus oli kotoisin Vähän Aasian Lystrasta. Hänen isänsä oli pakana, mutta hänen juutalainen äitinsä ja isoäitinsä olivat opettaneet hänelle Raamattua. Paavali pysähtyi toisella lähetysmatkallaan Lystraan (v. 50). Nuori Timoteus oli arka ja sairaalloinen, mutta apostoli näki hänen potentiaalinsa ja otti hänet matkatoverikseen. Samalla lähetysmatkalla perustettiin Filippin seurakunta. Noista ajoista oli nyt kulunut kymmenisen vuotta. Tällä välin Timoteuksesta oli tullut Paavalin hengellinen poika. Lukekaa jae 22.

Alustava kysymys

Jakeet 17-18. Näissä jakeissa Paavali ottaa huomioon sen mahdollisuuden, että hänet tuomitaan pian kuolemaan. Sitä mahdollisuutta hän nimittää "uskonsa uhripalvelukseksi".

Jae 19. Rooman ja Filippin välimatka oli linnuntietä noin 1300 km. Ensin piti mennä jalkaisin johonkin Italian satamaan, sitten Adrian meren yli laivalla ja vielä 500 km Via Egnatiaa (roomalaisten rakentamaa tietä) Filippiin.

Jakeet 20-21

Jakeet 22-24

Jakeet 25-27. Epafroditus oli Filippin seurakunnan vastuunkantaja, joka oli tuonut Paavalille seurakuntansa keräämän rahalahjan, mutta sairastunut itse vakavasti Roomassa. Saattoihan hän olla vaikka tuo kuuluisa vanginvartija, jonka Paavali oli kastanut Filippissä.

Jakeet 28-30. Epafroditus ei ilmeisesti ollut pystynyt suorittamaan sairastumisensa vuoksi Roomassa kaikkea sitä, mitä hänet oli lähetetty tekemään.

Lopuksi: Epafroditus vei Filippiläiskirjeen seurakunnalleen. Sen jälkeen hänen nimeään ei mainita enää Raamatussa. Ilmeisesti Filippin seurakunta sai nähdä Paavalin hänen ensimmäisen Rooman vankeutensa jälkeen. 60-luvun puolivälissä apostoli joutui Rooman vankeuteen toisen ja viimeisen kerran. Samassa yhteydessä Timoteuskin pidätettiin, mutta pääsi jonkun ajan kuluttua vapaaksi (Hepr. 13:23). Perimätiedon mukaan hänestä tuli Efesoksen piispa.

© www.raamattupiiri.fi