www.raamattupiiri.fi    

4. HERRA ANTAA HERÄTYKSEN (Joona 3)

Taustaa: Ninive oli mahtava metropoli, joka mainitaan ensimmäisen kerran Raamatussa vedenpaisumuksen jälkeen (1. Moos. 10:11-12) – ja jo silloin sitä nimitetään suureksi kaupungiksi! Arkeologian mukaan Niniven paikalla on ollut asutusta 6500 vuotta. Aluksi Ninive oli kaupunkivaltio, jolla oli oma kuninkaansa. Myöhemmin siitä tuli Assyrian valtakunnan osa.

Ninivessä puhuttiin heprean sukukieltä akkadia ja sivistyneistö osasi lisäksi arameaa. Joona ja niniveläiset ymmärsivät siis toisiaan.

Assyrian kuninkaat ja heidän hallitusvuotensa tunnetaan tarkkaan piirtokirjoitusten perusteella. Minkä kuninkaan aikaan Joona ilmestyi Niniveen, sitä emme kuitenkaan tarkalleen tiedä. 700-luvun alussa hallinneen Salmaneserin jälkeen Assyriassa vallitsi sekava tilanne, koska kruununperijöitä oli useampia.

Otetaanpa uusiksi

Lain saarna

Herätyksen edellytykset

Pahaenteinen merkki?

Lopuksi: Kertomus Ninivestä osoittaa, ettei toivotonta ihmistä tai kansakuntaa ole olemassakaan. Jos Jumalan sana voi murtaa raakojen assyrialaisten sydämen, niin yhtä hyvin se voi murtaa myös sen ihmisen sydämen, josta sinä tänä päivänä huolta kannat. Niin myös sinun oman kovan sydämesi!

© www.raamattupiiri.fi