www.raamattupiiri.fi    

5. HERRA KASVATTAA PROFEETTAA JA RISIINIKASVIA (Joona 4)

Taustaa: Jakeessa 2 Joona esittää uskontunnustuksen ja lainaa montakin VT:n kohtaa, vrt. alaviitteet. Tuolla seudulla voi lämpötila nousta 50 asteeseen varjossa, ja kun siihen lisätään vielä erämaasta puhaltava itätuuli, voi ihmisparan olo käydä todella näännyttäväksi. Siitä huolimatta Joona aikoi sitkeästi istua kaupungin ulkopuolella runsaan kuukauden verran.

Risiinipensas saattaa kasvaa neljänkin metrin korkuiseksi, ja sillä on suuret, varjoisat lehdet. Pensas kasvaa pituutta nopeasti, mutta ei nyt sentään metrikaupalla yhdessä yössä. Joonaa varjostaneen risiinikasvin nopea kasvu olikin Jumalan vaikuttama ihme.

Herra muuttaa suunnitelmiaan

Lähetyssaarnaaja suuttuu

Risiinikasvi

Sovellutus

Lopetus

Lopuksi: Joonan kirja päättyy Jumalan armoon pakanoita kohtaan. Sen viimeisistä jakeista me ymmärrämme, miksi Jumala halusi lähettää oman Poikansakin tähän maailmaan. 

Niniven herätys vaikutti ehkä yhteen sukupolveen. Jos Joona oli pelännyt, että Assyrian suurvalta ennemmin tai myöhemmin nielaisisi kitaansa Israelin, niin siinä hän oli aivan oikeassa. V. 745 nousi valtaistuimelle Tiglat-Pileser eli Pul, joka alkoi pala palalta valloittaa Israelin alueita. Neljä vuosikymmentä auringonpimennyksen jälkeen (v. 722) hävitti Assyria Samarian ja vei Israelin yhdeksän heimoa pakkosiirtoon, josta ne eivät koskaan ole palanneet.

Joonan ennustus ei toteutunut 40 päivän, vaan 150 vuoden kuluttua sen lausumisesta. Siitä puhumme lisää Nahumin kirjan yhteydessä.

© www.raamattupiiri.fi