www.raamattupiiri.fi    

8. HERRA JULISTAA MAAILMANKAUPUNGILLE TUOMION (Nahum: jakso 2)

Teksti (tulostettavaksi ja monistettavaksi)

A. Niniven synnit

1:11. Sinusta, Ninive, lähti mies, joka hautoi mielessään pahaa, punoi juonia Herraa vastaan.
3:1. Voi kaupunkia, veritekojen tahraamaa, täynnä pelkkää petosta, ryöstösaalista, sammumatonta raatelun kiihkoa!
3:4.  Kaikki tämä porton hillittömän haureuden tähden. Suloinen ja kaunis hän oli, ovela velho, joka haureudessaan teki kansat orjikseen, velhoudellaan kietoi sukukunnat valtaansa.
3:15b. Vaikka lisääntyisit kuin heinäsirkat, vaikka tulisit lukuisaksi kuin sirkkaparvet, miekka nielee sinut ahnehtien kuin heinäsirkan toukat. 16. Vaikka kauppiaitasi olisi enemmän kuin tähtiä taivaalla, he katoavat hetkessä niin kuin äsken kuoriutuneet heinäsirkat, jotka äkkiä ovat lentäneet tiehensä. 17. Sinun virkamiehesi ovat kuin heinäsirkat, sinun kirjurisi kuin sirkkaparvi, joka asettuu muurille kylmänä päivänä. Auringon noustessa parvi häviää, eikä kukaan tiedä, missä sirkat ovat.

B. Niniven tuomio

1:12. Näin sanoo Herra: – He ovat vahvoja ja heitä on paljon, mutta heidät lyödään maahan eikä heitä enää ole.
14. – Näin on Herra päättänyt sinusta, Ninive: Et saa nimellesi enää jälkeläisiä. Temppelistäsi minä hävitän jumalien patsaat ja kuvat. Sinun hautasi on jo kaivettu, et ole enää mitään.
2:12. Missä on nyt leijonien luola, nuorten leijonien riistamaa, jossa uros käyskenteli naaraansa kanssa eikä niiden pentuja kukaan pelotellut? 13. Leijona raateli pentujensa ruoaksi, saalisti naarailleen. Se täytti pesänsä riistalla, luolansa tuoreella lihalla. 14. – Katso, minä käännyn sinua vastaan, sanoo Herra Sebaot. Sotavaunusi minä poltan tuhkaksi, miekka syö nuoret leijonasi. Minä hävitän maan päältä kaiken, minkä olet ryöstänyt, enää ei kuulla sanansaattajiesi ääntä.
3:5.  – Katso, minä käyn sinun kimppuusi, sanoo Herra Sebaot. Minä nostan hameesi liepeet kasvojesi yli ja paljastan kansoille alastomuutesi, valtakunnille häpeäsi. 6.  Lokaa minä viskaan päällesi, häpäisen sinut, sinusta tulee varoittava esimerkki.
3:8. Oletko sinä muka parempi kuin Theba, joka sijaitsi Niilin rannalla vesien ympäröimänä? Virta oli sen varustuksena, vesi sen muurina. 9.  Nubia ja Egypti antoivat kaupungille sen suunnattoman mahdin. Put ja Libya olivat sen tukena. 10. Mutta sekin vietiin pois, sekin joutui vankeuteen. Sen lapset lyötiin murskaksi katujen kulmissa. Sen ylhäisistä heitettiin arpaa, sen päämiehet pantiin kahleisiin. 11. Myös sinä juot vihan maljan, juovut ja järkesi sumenee. Myös sinä etsit turvapaikkaa, kun vihollisesi uhkaavat.

C. Niniven piiritys

2:2.   Tuhon tuoja marssii sinua vastaan, Ninive. Aseta vartiot paikoilleen! Tähystä tietä! Vyötä kupeesi, kokoa kaikki voimasi!
3:6.  Kaupungin päälliköt kutsutaan koolle, he juoksevat, kompastelevat ja kiirehtivät muureille. Mutta hyökkäystorni on jo paikoillaan. 7.  Virralle johtavat portit avataan, ja palatsi huojuu. 8.  Kaupungin jumalatar kannetaan nähtäville, se joutuu maanpakoon. Myös sen papittaret viedään pois, he valittavat kuin kyyhkyset ja takovat rintaansa. 9.  Ninive on kuin patoallas, josta vedet virtaavat pois. Seisahtukaa! Pysähtykää! Mutta kukaan ei käänny takaisin.
3:12. Linnoituksesi ovat kuin viikunapuut, joissa varhaisviikunat kypsyvät. Jos puuta ravistetaan, hedelmät putoavat sen suuhun, joka tahtoo syödä.
3:14. Ammenna itsellesi vettä piirityksen varalta, vahvista linnoituksiasi. Astu alas liejuun, polje savea, tartu tiilimuottiin.

A. Niniven synnit

Taustaa:  Kuningas Salmaneser III kehui pystyttäneensä pääkallopyramideja valloittamiensa kaupunkien portin pieleen, vrt. jae 3:1.

3:4 viittaa Ishtar-jumalattareen, jonka nimiin Ninive oli pyhitetty. Vanhimmat piirtokirjoitukset, joissa hänen temppelinsä mainitaan, ovat peräisin jo 2300-luvulta eKr. Niniven temppelissä toimi tuhansia temppelipapittaria, joiden tehtäviin kuului seksipalvelujen tarjoaminen vierailijoille. Myös valloitettujen kansojen piti omaksua Ishtarin kultti. (Raamatussa tämä jumalatar kulkee Astarten ja taivaan jumalattaren nimellä.)

Ninive oli myös maailman kaupan keskus. Rahaa käärittiin runsaasti kokoon sekä valloitusten että ulkomaankaupan avulla. Kaupunki oli täynnä ylellisyystavaroita. Kauppiailta ja muilta byrokraateilta on säilynyt kymmeniä tuhansia savitauluja: sopimuksia, kuitteja, tilauslistoja.

B. Niniven tuomio

Taustaa: Assyrian kuningas Assurbanipal oli ensimmäinen, joka kykeni valloittamaan ja ryöstämään 1500 vuotta vanhan Theban Niilin yläjuoksulta (v. 663 eKr.). Sinne oli koottu yhtä paljon aarteita kuin Niniveenkin. Etiopia (Nubia/ Kus) oli tuohon aikaan liitossa Egyptin kanssa. Entisen Theban paikalla sijaitsevat nykyisin Luxorin ja Karnakin rauniot.

C. Niniven piiritys

Taustaa: Piirittäessään Niniveä Babylonialaiset avasivat Khoser-joen sulut ja päästivät veden virtaamaan kaupunkiin, jossa se pehmensi talojen (mm. palatsin) perustukset (1:7).

Lopuksi: Jumalan kostoa kuvaavat VT:n tekstit on luettava aina Jeesuksen kärsimyshistorian läpi. Vapahtaja otti omaksi syykseen niniveläistenkin synnit; hän joi Jumalan vihan maljan pohjaan asti heidän sijaisenaan (3:11). Jeesuksen kohtalo ei ollut yhtään sen helpompi kuin Niniven kohtalo, päinvastoin. Nyt Jeesuksen risti julistaa Jumalan rakkautta koko maailmaa, myös hänen vihollisiaan kohtaan.

© www.raamattupiiri.fi