www.raamattupiiri.fi    

9. HERRA HÄVITTÄÄ NINIVEN (Nahum: jakso 3)

Teksti (tulostettavaksi ja monistettavaksi)

A. Niniven valloitus  

2:4.  Sankarien kilvet hohtavat punaisina, soturit on puettu purppuraan, vaunujen teräs säkenöi kuin tuli. Taistelu lähestyy, hevoset korskuvat. 5.  Vaunut syöksyvät kaduille, ryntäävät toreilla sinne tänne, loistavat kuin soihdut, kiitävät kuin salamat.
3:2.  Ruoskat läiskyvät, pyörät ryskyvät, hevoset kiitävät, vaunut hyppivät. 3.  Ratsut karkaavat pystyyn, miekat välkkyvät, keihäät salamoivat. Kaikkialla kaatuneita, kasoittain kuolleita, ruumiita loputtomiin, niihin kompastellaan.
2:10. Ryöstäkää hopeaa, ryöstäkää kultaa! Täällä on loputtomasti aarteita, kalleuksia vailla määrää! 11. Tyhjänä, typötyhjänä kaikki, tuhottuna! Sydän jähmettyy, polvet tutisevat, koko ruumis tärisee, kaikkien kasvot kalpenevat. 13. Katso: sotaväkesi on kuin lauma naisia. Maasi portit ovat selkoselällään, avoinna vihollisillesi, tuli on tuhonnut salpasi. 15. Silti tuli ahmii sinut ja miekka hävittää. 18.     Sinun paimenesi ovat vaipuneet uneen, sinä Assyrian kuningas, ylhäisesi nukkuvat. Kansasi on hajallaan vuorilla, kukaan ei kokoa sitä.

B. Niniven jälkimaine

3:7.  Kaikki, jotka sinut näkevät, kääntyvät pois ja sanovat: "Ninive on hävitetty, mutta kukapa sitä surkuttelisi!" Mistä minäkään löydän sinulle lohduttajia?
3:19. Tuhosi on peruuttamaton, vammasi parantumaton. Kun kansat kuulevat, kuinka sinun on käynyt, kaikki lyövät ilosta käsiään yhteen. Ketä ei olisi kohdannut sinun ainainen pahuutesi?

C. Lammaskukkula kuivalla aavikolla (Sefanja)

13. Herra ojentaa kätensä pohjoista kohti ja hävittää Assyrian, hän tekee Niniven autioksi, kuivaksi kuin aavikko. 14. Eläimet asettuvat sinne suurin joukoin, villieläimet laumoittain. Siilit ja huuhkajat yöpyvät sortuneitten pylväitten seassa. Oudot äänet kuuluvat ikkuna-aukoista, kynnyksillä vallitsee hävitys, setrilaudoitus on revitty irti. 15.     Tämä oli iloinen kaupunki, joka eli turvassa ja sanoi itsekseen: "Minä, vain minä." Kuinka autioksi se onkaan tullut, eläinten lymypaikaksi! Ohikulkijat nostavat torjuen kätensä ja viheltävät kauhistuneina. (Sefanja 2:13-15).

A. Niniven valloitus

Taustaa: Tekstimme sisältää hepreankielisen kirjallisuuden ehkä elävimmän taistelukuvauksen (2:4-3). Babylonialaiset ja medialaiset valloittivat Niniven yhdessä; punainen oli medialaisten sotilaspukujen väri (2:4). Yli tuhat vuotta oli kaikenlaisia rikkauksia ja ylellisyystavaroita koottu Niniven aarrekammioihin (2:10). Kun kaupunki sitten poltettiin, kohosi sen lämpötila satoihin asteisiin (2:15). Kymmenet tuhannet savitaulut Assurbanipalin kirjastossa lasittuivat ja säilyivät hyvässä kunnossa rauniokummun alla 2500 vuotta. Assyrian viimeinen kuningas Sin-shar-ishkun kuoli tulipalossa.

B. Niniven jälkimaine

C. Lammaskukkula kuivalla aavikolla

Taustaa: 200 vuotta Niniven hävityksen jälkeen (v. 401) kulki kreikkalaisten sotajoukko Niniven ohi. Se kertoi nähneensä aavikolla pelkkiä rauniokasoja. Näky oli juuri sellainen kuin mitä profeetta Sefanja oli Niniven varalle ennustanut. (Sefanja hän toimi Juudassa samanaikaisesti Nahumin kanssa.)

Lopuksi: Ja niin oli yhden historian mahtavimman suurvallan tarina lopussa. Assyria-nimistä valtiota ei ole vuoden 612 eKr. jälkeen ollut olemassa. Vuosisatoihin ei kukaan ihminen tiennyt edes sitäkään, missä Ninive oli kerran sijainnut. Vasta 1840-luvulla sen rauniot löytyivät hiekasta Tell Kuyunjik'in ("Lammasten kukkulan") ja Nabi Yunuksen (" Profeetta Joonan kukkulan") alta läheltä Mosulia Irakista.

Jeesus sanoi: "Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa" (Luuk. 21:33).

© www.raamattupiiri.fi