www.raamattupiiri.fi    

1. MIES, NAINEN JA PARATIISI
1. Mooses 1:26-28 ja 2:7-25

Taustaa: Luomisen yhteydessä Jumala säätää parisuhdelain luomalleen ihmiselle. Jeesus itse lainaa tätä tekstiä sanatarkasti puhuessaan avioliitosta. Se on siis voimassa yhä vieläkin.

Jakeet 1:26-28

Jakeet 2:7-9. Maa kuuluu hepreaksi "adama" ja ihminen "adam". Sana "Eden" tarkoittaa onnen maata ja viittaa johonkin todelliseen maantieteelliseen paikkaan tällä telluksella.

Jakeet 10-17

Jakeet 18-20

Jakeet 18, 21-25. Jakeessa 18 esiintyvää heprean sanaa apu, ezer, käytetään Jumalan avusta puhuttaessa. Sana kumppani tarkoittaa kirjaimellisesti "vastakappaletta". Adam sai antaa nimen naiselle, kuten sitä ennen eläimille. Nimittäminen on Raamatussa tärkeä asia. Se osoittaa, että jo paratiisissa sukupuolten välillä oli järjestys: Mies on vaimon pää, kuten Jumala on Kristuksen pää (1. Kor. 11:3). Nainen = "issa" = "miehetär".

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Jumala käyttää esimerkkinä omaa suhdettaan kansaansa kuvatessaan avioliittoa. Hän on sulhanen, ja Israel tai seurakunta on hänen morsiamensa. Herran rakkaus morsiameensa oli niin suuri, että hän suostuu kuolemaan tämän puolesta (Ef. 5:25-27). Raamattu päättyy kuvaukseen Karitsan häistä, missä Herra ja hänen seurakuntansa tulevat lopullisesti "yhdeksi lihaksi", ja heidän onnensa jatkuu iankaikkisesti.

© www.raamattupiiri.fi