www.raamattupiiri.fi    

6. RAHAB, KANAANILAINEN PORTTO
Joosua 2:1-21 ja 6:21-25

Taustaa: Palatessaan Egyptistä israelilaiset olivat tulleet Kanaanin maan porteille saakka. (Ks. karttaa.) Aivan ensiksi heidän piti kuitenkin valloittaa mahtavien muurien suojaama Jeriko. Muurien sisäpuolella piti majataloa ja samalla ilotaloa muuan Rahab-niminen prostituoitu. Hän oli siihen asti uskonut Baaliin, jonka palvontamenoissa käytettiin myös temppeliporttojen palveluksia.

Jakeet 1-7

Jakeet 8-10. Kaislameren ylitys oli tapahtunut 40 vuotta aikaisemmin. Amorilaiskuninkaat Sihon ja Og oli voitettu vast'ikään.

Jakeet 11-13

Jakeet 15-21

Joosua 6:21-25 kertoo, miten israelilaiset kiersivät Jerikon ympäri kuusi päivää ja seitsemäntenä päivänä muuri kaatui pelkän äänen voimasta. Rahab ja hänen perheensä pelastuivat ja heistä tuli Israelin kansan jäseniä.

Kokoava kysymys

Ilosanoma: Raamatun Jumala on erilainen kuin Baal. Hän vaatii puhdasta elämää, mutta antaa anteeksi niille, jotka katuvat syntejään. Rahabkin sai syntinsä anteeksi uhratessaan Israelin pyhäkköteltassa syntiuhrin. Vanhan testamentin uhrit viittasivat aina Jeesukseen, Jumalan Karitsaan, joka kantaisi ristille koko maailman synnit. (Huom.! Mailis Janatuisen kirja Nainen ja hänen miehensä kertoo myös Rahabin tarinan.)

Läksy. Lukekaa Ruutin kirjan 1. luku ennen seuraavaa piiriä.

© www.raamattupiiri.fi