www.raamattupiiri.fi    

13. SÄRJETTY PERHE
Johannes 8:1-11

Taustaa: Mooseksen lain mukaan sekä nainen että mies piti kivittää kuoliaaksi, jos he olivat syyllistyneet aviorikokseen (3. Ms. 20:10). Miehittäjävalta eli roomalaiset olivat kuitenkin pidättäneet itselleen oikeuden kuolemanrangaistuksen langettamiseen ja toimeenpanoon Israelissa.

1. Mikä saa ihmisen rikkomaan avioliittonsa, miettikää eri syitä?

2. Mikä on kauheinta siinä tilanteessa, kun joku jää julkisesti kiinni aviorikoksesta?

3. Se aamu toi tragedian kahteen perheeseen. Miettikää, miltä aviorikoksen paljastuminen ja uhkaava kivityskuolema tuntuivat kivitettävän naisen aviomiehestä, hänen lapsistaan ja hänen vanhemmistaan?

4. Nainen oli varmaan kuullut jotain Jeesuksesta aikaisemminkin. Mitä hän ehkä odotti kuulevansa Jeesuksen suusta huomatessaan seisovansa tämän edessä temppelin pihalla (3-5)?

5. Miksi juutalaiset raahasivat naisen Jeesuksen eteen, vaikka tiesivät varsin hyvin, että kuolemanrangaistuksesta päättivät vain roomalaiset?

6. Miksi luulette syyttäjien lähteneen paikalta nimenomaan jakeen 9 kuvaamassa järjestyksessä?

7. Miksi Jeesuksella, ja ainoastaan hänellä, olisi ollut oikeus tuomita tämä nainen kuolemaan?

8. Miksi nainen ei karannut paikalta silloin, kun Jeesus kirjoitti jotain maahan uudemman kerran, vaikka hänellä olisi ollut siihen tilaisuus (8-9)?

9. Mitä se osoittaa, ettei Jeesus sanonut naiselle: "Palaa sen miehen luo, jota rakastat enemmän"?

10. Mitä tämä teksti opettaa meille Raamatun parisuhdelaista?

Ilosanoma: Meille ei kerrota, mitä Jeesus kirjoitti hiekkaan. Ehkä hän toimi tuomarina ja kirjoitti hiekkaan sen tuomion, jonka Mooseksen laki aviorikoksesta langetti. Ehkä hän toisella kertaa lisäsi sanat: "Minä otan kärsiäkseni kuolemanrangaistuksen sinun sijastasi."

© www.raamattupiiri.fi