www.raamattupiiri.fi    

15. ILOTYTTÖ KOHTAA RAKKAUDEN
Luukas 7:36-50

Taustaa: Vanha testamentti pitää neitsyyttä avioliiton ehtona, ja kieltää kaikki avioliiton ulkopuoliset seksisuhteet. Jakeet 44-46 kuvaavat, miten kunnioitettu vieras yleensä toivotettiin tervetulleeksi. Tuohon aikaan syötiin makuuasennossa, joten naapurin pesemättömät jalat häiritsivät ruokahalua. Huomatkaa, ettei nainen saanut paljastaa hiuksiaan, jos paikalla oli vieraita miehiä.

1. Kaikki kaupungin asukkaat tiesivät, että tämä nainen myi itseään. Miettikää eri mahdollisuuksia, mikä oli tehnyt hänestä ilotytön?

2. Millaisia asioita fariseus Simon piti ehkä tärkeinä?

3. Miksi tekstimme nainen tuli tapaamaan Jeesusta Simonin taloon, vaikka tiesi joutuvansa ihmisten tuijotettavaksi ja haukuttavaksi?

4. Tuohon aikaan uskonnolliset ihmiset eivät olleet missään tekemissä syntisten kanssa. Mikä sai naisen uskomaan ja toivomaan, ettei Jeesus kuitenkaan torjuisi häntä?

5. Mikä on reaktiomme, jos rotta, käärme tai vaikkapa inhoamamme ihminen koskettaa meitä?

6. Mikä sai naisen itkemään niin paljon, että Jeesuksen jalat kastuivat?

7. Jakeissa 40-42 Jeesus kertoo pienen vertauksen pankkiirista ja hänen velallisistaan. Pankkiiri on Jumala, mutta ketä Jeesus tarkoitti velallisilla?

8. Mikä osoittaa, että Simon halveksi sekä naista että Jeesusta (39)?

9. Kumpi tapahtui ensin: sekö että nainen uskoi saavansa syntinsä anteeksi Jeesukselta vai se että hän rakasti Jeesusta (42-43 ja 47)? Perustele vastauksesi tekstillä!

10. Mitä tämä teksti opettaa meille Raamatun parisuhdelaista?

Ilosanoma: Jeesus tuntee kaikki sinun syntisi, ja siitä huolimatta tahtoo sanoa sinullekin: "Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi. Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa" (jakeet 48 ja 50). Jeesus voi sanoa näin, koska hän on maksanut sinun syntivelkasi omalla verellään.

© www.raamattupiiri.fi