www.raamattupiiri.fi    

17. PARTNERIN VAIHTAJA
Johannes 4:5-19

Taustaa: Tekstimme nainen oli samarialainen; hän kuului siis juutalaisten halveksimaan sekakansaan. Naisella oli ollut suhde jo viiteen mieheen, ja nyt hän eli naimisissa olevan miehen kanssa. Ehkei kukaan muu tiennyt tämän naisen miessuhteiden lukumäärää kuin tämä itse – ja Jeesus. Jos nainen oli tässä vaiheessa kolmikymppinen, oli hän vaihtanut miestä keskimäärin joka toinen vuosi.

1. Miksi samarialainen nainen meni yksin kaivolle keskipäivällä eikä illansuussa muiden naisten kanssa?

2. Kumpi on mielestäsi vaikeampaa: hylätä viisi kumppania peräjälkeen, vai tulla itse viiteen kertaan hylätyksi? Perustele vastauksesi.

3. Mitä nainen tässä vaiheessa ehkä ajatteli itsestään, miehistä ja rakkaudesta?

4. Juutalaiset miehet eivät keskustelleet naisten kanssa kahden kesken julkisella paikalla. Miksi Jeesus ei pelännyt arvostelua eikä juoruja?

5. Mistä Jumalan lahjasta Jeesus puhuu jakeessa 10?

6. Lue jakeet 13-14 Jeesuksen juuri sinulle tarkoittamina sanoina. Mitä nämä sanat merkitsevät nykyisessä elämäntilanteessasi?

7. Miksi Jeesus vastasi naisen pyyntöön sanomalla: "Mene hakemaan miehesikin tänne" (15-16)?

8. Mitä luulette naisesta tuntuneen, kun hän tajusi Jeesuksen tietävän koko entisen elämänsä?

9. Katsokaa jakeita 29-30. Mitä käytännön seurauksia naisen elämään tuli siitä, että hän sai Jeesukselta elävää vettä? (Miten naisen suhde synteihinsä muuttui? Entä kyläyhteisöön?)

10. Mitä tämä teksti opettaa meille Raamatun parisuhdelaista?

Ilosanoma: Jeesus huusi ristiltä: "Minun on jano!" (Jh. 19:28). Hän, elävän veden lähteen omistaja, joutui kestämään hirvittävää ruumiin ja sielun janoa. Tämä hinta Jeesuksen piti maksaa siitä elävästä vedestä, jolla meidätkin on kastettu ja jota hän tänään tarjoaa meille parisuhteemme sotkeneille syntisille.

© www.raamattupiiri.fi